Sari la conținut

Cum ingrijim parul deteriorat – partea intai

Pentru ca am varfurile uscate, am incercat nenumarate retete sa le hidratez. Varfurile sunt ramasite ale ultimelor vopsiri (blond) si alte tratamentului cu keratina braziliana. Asa ca trebuie sa astept sa creasca si pana cand voi scapa de ele cu foarfeca, sa le intretin.

Parul devine poros din cauza tratamentelor agresive (in cazul meu, coafatul cu peria rotativa este tortura la care il supun cu placere). O data ce porozitatea s-a instaurat, parul va avea nevoie de 2 lucruri pentru a avea un aspect sanatos, si acestea trebuie sa fie in balanta permanenta: proteine si hidratare.

Proteinele

Proteinele se ataseaza de firul de par deteriorat sau sanatos; ele vor umple porii si il vor face mai puternic. E o ‘vulcanizare’ a parului, ca sa folosesc o metafora auto. Tratamentele cu proteine trebuie facute cu masura, pentru ca in exces, pot face mai mult rau decat bine.

Un par care primeste exces de proteine poate deveni uscat, casant, aspect de matura; se rupe usor si nu este elastic. E momentul pentru hidratare!

Parul lipsit de proteine, in schimb, e moale, fara forma, se intinde dar apoi se rupe. Daca e buclat, e posibil ca buclele sa nu isi mentina bine forma naturala. Daca ai incercat tratamente cu uleiuri si nu au efectul dorit, e timpul pentru un tratament cu proteine.

O nota despre proteinele adaugate in produsele cosmetice

In produsele cosmetice se adauga aproape fara exceptie proteine: hydrolized silk protein, wheat protein, keratina, aminoacizi. Uneori, atat samponul, cat si balsamul, si eventual si spray-ul leave-in contin o forma sau mai multe de proteine. Daca simti ca nu functioneaza cum ar trebui, alege sa folosesti doar un singur produs cu proteine (preferabil balsamul sau spray-ul fara clatire). Alege produse cu maxim 1-2 surse de proteina.

Tratamente rapide cu proteine pentru par deteriorat

Masca de gelatina. Gelatina are o molecula suficient de mica pentru a se fixa pe firul de par deteriorat.

Mastile cu ou. Moleculele proteinei de ou sunt mari si uneori nu vor penetra firul de par. Cu toate acestea, masca va imbunatati structura externa a parului.

Cum se face masca de gelatina?

Alege o gelatina de origine animala (acest lucru trebuie sa fie specificat clar pe pachet). Urmeaza intocmai instructiunile de pe pachet. Daca o aduci la punctul de fierbere, gelatina se distruge si se pierde efectul dorit. Am vazut aceasta reteta re-inventata in fel si chip pe alte site-uri, dar din punctul meu de vedere, gelatina trebuie preparata exact ca pe pachet.

La primul tratament, dilueaza cu mai multa apa lichidul obtinut. Eu am facut cu 100ml la un pachetel de gelatina, si efectul tot a fost vizibil. Daca totul este in regula, la urmatorul tratament poti incerca cu 75ml si chiar 50ml apa.

Aplica lichidul pe lungimea parului (uscat; preferabil relativ curat) si maseaza spre radacini. Apoi, usuca parul cu uscatorul de par pana cand e relativ uscat, 3-5 minute. Parul va fi putin lipicios. Nu este nevoie sa stai mai mult cu gelatina in par! Daca nu a penetrat firul de par in 5 minute, nu se va intampla in urmatoarele 30.

Clateste bine de tot, aplica balsam pentru a-l descurca, daca simti ca este nevoie, clateste din nou, si usuca parul ca de obicei.

Parul ar trebui sa fie mai matasos, mai lucios, si sa aiba mai mult volum pentru mai multe saptamani.

Cum se face masca cu ou?

Bate 1-3 oua (in functie de cat de lung e parul) si dilueaza amestecul cu o cantitate egala de apa la temperatura camerei. Aplica pe par, de la radacini pana la varfuri, si maseaza bine scalpul. 5-10 minute sunt suficiente pentru aceasta masca. Clateste cu apa cel mult calduta, pentru a evita coagularea oului in par!

Urmareste cu atentie efectul tratamentului cu gelatina sau cu ou, si nu il repeta pana cand nu dispar efectele tratamentului anterior (2-4 saptamani).

Acum, parul tau a capatat structura. E timpul pentru hidratare, vezi partea a doua!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *