Sari la conținut

Ce este Indigo?

Indigo (Indigofera tinctoria) este o planta tropicala care a fost folosita pentru vopsirea tesaturilor inca de acum 11,000 ani, conform dovezilor arheologice. Inainte ca indigoul sintetic sa fie inventat, pudra de indigo naturala era unul dintre produsele de export esentiale ale Indiei si Africii de vest.

Ce trebuie sa stii despre indigo:

  • are PH neutru
  • nu contine contaminanti, chimicale, pesticide
  • indigo natural este sigur pentru par, spre deosebire de cel sintetic

Frunzele de indigo contin molecule de indican; cand frunzele sunt partial fermentate in apa, molecula de indican genereaza indoxyl. Atunci, frunzele sunt uscate si macinate intr-o pudra fina, gata pentru a fi utilizata pentru a colora parul.

Amestecata cu apa pana cand se obtine o pasta de consistenta iaurtului, indigo trebuie aplicata imediat pe par, deoarece molecula de indoxyl se oxideaza rapid si nu va mai adera la keratina. Pasta de indigo nu mai este eficienta dupa ce este expusa la aer o perioada mai lunga de timp si nu se congeleaza, spre deosebire de henna preparata in pasta.

Aceasta planta nu are efecte benefice speciale asupra parului, precum henna si cassia, insa nu are nici efecte negative.

Alergiile la indigo sunt rare, dar pot exista (in masura in care o persoana are alergii de tip sezonier la polen, fan etc). De aceea, se recomanda efectuarea unui test pe o zona de piele, inainte de vopsirea integrala a parului.

Culorile obtinute cu indigo

O singura aplicare de indigo cu nuante albastrui (pe par alb, va da culoarea bleu-gri). Cand este amestecat cu henna si cassia, insa, va rezulta o paleta larga de saten si castaniu, in functie de proportia amestecului de henna-indigo-cassia, dar si de culoarea initiala a parului, de exemplu:

  • henna + indigo, cantitate de henna mai mare decat cea de indigo – castaniu roscat
  • henna + indigo, cantitate de henna mai mica decat cea de indigo – castaniu inchis
  • henna + indigo+cassia – nuante deschise de la saten la castaniu
  • vopsitul in 2 pasi, cu henna pura in primul pas, si indigo pur in cel de-al doilea, va colora parul in negru intens
  • diverse sucuri de fructe acide pot da nuante diferite (lamaie, merisor)
  • amla va atenua rosul, adaugata in cantitate mica in amestecurile henna-indigo

Citeste si despre Henna, aici.

Foto: Kurt Stübercaliban.mpiz-koeln.mpg.de/mavica/index.html part of www.biolib.de

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *