Sari la conținut

Adevărul despre Sodium Laureth Sulfate în produsele de îngrijire a părului

Știai că folosind cosmeticele convenționale zilnic, poti absorbi în corpul tau aproape 2 kilograme de substanțe chimice în fiecare an?

Poate ca te gandesti că ceva atât de omniprezent cum sunt produsele de îngrijire a corpului nu poate fi atât de dăunător, dar în realitate, te poti expune cu usurinta la mii de substanțe chimice, pe care corpul tau cu greu le poate elimina ulterior.
Una dintre cele mai dure substanțe chimice din cosmetice este sulfatul. Acestea pot fi cauza unor efecte secundare extrem de neplacute care apar în timp sau chiar pot fi transmise copiilor tai.

Un sulfat, în termeni generali, este un agent surfactant, emulgator și de spumare. Un sulfat poate fi orice sare minerală care conține sulf, si este cel mai frecvent găsit sub formă de detergenți. Cei mai utilizati sulfati sunt sodium lauryl sulfate (SLS) și sodium laureth sulfate (SLES); si mai rar, Amonium Laurel Sulfate (ALS). ALS este similar cu SLS și prezinta riscuri similare. Aceste substanțe chimice pot fi identificate cu ușurință: creeaza multa spumă pe măsură ce iti speli părul sau corpul (si chiar si dintii).

Ti-ai spala fața, corpul sau părul cu detergent industrial?

Nu numai că SLS este răspândită în detergenții industriali, dar majoritatea produselor de îngrijire a părului, de uz casnic și de igienă pe care le folosim conțin această substanță chimică. Totul a început atunci când producatorii de cosmetice si-au dat seama că SLS este un agent eficient de spumare, producând aceleași rezultate în medii diferite și niveluri de duritate a apei.

Este SLS rău pentru părul meu?

Răspunsul simplu este: da.

În doze minore, sulfații pot fi relativ inofensivi pentru păr și pentru scalp. Dar, deoarece sulfații se găsesc în șampoane și produse cosmetice care sunt destinate a fi utilizate zilnic, unele efecte secundare neplacute încep să se manifeste după spălări repetate.

Iată 6 motive pentru a evita sulfații:

1. Căderea părului: deteriorarea foliculară este una dintre cele mai frecvente efecte secundare ale utilizării regulate a SLS. In scurt timp, aceasta poate duce la pierderea parului.

2. Scalpul și iritarea pielii: pielea capului mai sensibila este afectata de sulfați, ducând la piele delicată, roșeață, uscăciune și mâncărime. Acest lucru se datorează faptului că sulfații elimină lipidele protectoare (grăsimi naturale) care altfel protejează părul.

3. Păr lipsit de viață: pe masura ce sulfații corodeaza părul, firele devin poroase, rezultand o culoare decolorată și un aspect general lipsit de viață.

4. Produsele secundare toxice: Unele dintre cele mai periculoase produse secundare ale SLES sunt 1.4-dioxane, Ethylene Oxide și nitrozamine, toate substanțele cancerigene cunoscute. Și în timp ce producătorii încearcă să elimine acești compuși, doar o parte pot fi curatati, astfel incat raman si în samponul final. Cel mai bun mod de a le evita este sa citesti etichetele și sa nu cumperi produse care includ sufixe precum „myreth”, „oleth”, „laureth”, „ceteareth”, orice alt „eth”, „PEG”, „polyethylene” „Polietilen glicol”, „polioxietilen” sau „oxinol”.
5. Ecologic: Cele mai multe sulfați din industrie sunt produse din petrolatum, o resursă costisitoare și neregenerabilă. În plus, gazele emise după producerea reacțiilor pentru obținerea SLS contribuie la smogul existent în orașe.
6. Inutile: spumele dure nu sunt singura modalitate de a curăța părul; există multe alternative mai sigure care curăță părul fără a distruge bariera naturala de protecție a firului de păr.

Protejați-vă sănătatea de a SLS

Ca regulă generală, citiți întotdeauna etichetele și păstrați aceste sfaturi în minte:
• Dacă nu o pot pronunța, nu o pun in corpul meu!
• Alegeți șampone fără sulfat pentru a va recupera uleiurile naturale. De-a lungul timpului, deoarece părul și scalpul se ajustează la agenti de curatare mai blânzi, sebumul se va produce la o rată mai mica, naturală.
• Evitati parfumurile artificiale. Un parfum artificial poate conține sute, mii de substanțe chimice. În plus, parfumurile sunt o cauză majoră a reacțiilor alergice.
• Aveți grijă la ordinea în care sunt enumerate ingredientele. Producătorii sunt obligați să enumere ingrediente în ordine descrescătoare în funcție de volum, adică primele ingrediente sunt cele mai proeminente. Dacă extractul de calendula este ultimul ingredient dintr-o listă lungă, atunci gelul de dus cu calendula nu este atat de natural cum ai crede!
• Bea o cantitate mare de apă filtrată în fiecare zi pentru a-ti ajuta corpul în eliminarea toxinelor. Mănâncă o mulțime de legume, fructe și legume romanesti, colorate în culori vibrante, pentru a iti menține corpul bine aprovizionat cu antioxidanți.

Un comentariu la „Adevărul despre Sodium Laureth Sulfate în produsele de îngrijire a părului”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *